Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten
Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten
Stichting Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten (hierna: FBJP) is een ondersteunende instelling voor de letterensector, gevestigd te Amsterdam. Het FBJP financiert diepgravende en tijdrovende journalistieke projecten. Deze dienen te resulteren in (gedrukte en/of digitale) artikelen, longreads, (non-fictie)boeken of (foto)reportages van hoge kwaliteit. Veel door het FBJP gesubsidieerd journalistiek onderzoek is verschenen in Nederlandse kranten en tijdschriften of bij Nederlandse uitgeverijen. Het FBJP heeft 1,2 fte in dienst. Het fonds schrijft in 25 jaar 1.246 subsidieaanvragen te hebben gehonoreerd. Sinds 2006 reikt het fonds de Brusseprijs uit voor het beste journalistieke boek.
Subsidieadvies
De Raad voor Cultuur adviseert Stichting Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten een subsidiebedrag toe te kennen van € 400.000, op voorwaarde dat de instelling een nieuwe, sluitende begroting indient met een daarop aangepast activiteitenplan.
Het FBJP is een kleinschalig en efficiënt werkend fonds, dat met beperkte financiële middelen en een klein personeelsbestand vele, geregeld spraakmakend gebleken journalistieke projecten financiert en met succes begeleidt. Het weet de doelgroep goed te bereiken. De afgelopen jaren is de zichtbaarheid van het fonds verbeterd, onder andere door samenwerkingsverbanden aan te gaan met onderwijsinstellingen (hbo) en door digitale en multimediale journalistieke projecten te faciliteren.
Gezien de penibele staat van de regionale journalistiek is de raad van mening dat het fonds zich moet (blijven) inspannen ook projecten in de regionale journalistiek te ondersteunen. Hiervoor zou het een op maat gesneden strategie moeten ontwikkelen.
Beoordeling
Kwaliteit
De journalistiek heeft de afgelopen jaren een majeure gedaanteverwisseling ondergaan, zowel wat betreft publieksbereik als wat betreft infrastructuur en financiën. In zo’n veranderde omgeving acht de raad een fonds als het FBJP, dat onafhankelijke nieuwsgaring bevordert en daarmee wezenlijk bijdraagt aan onze democratie en cultuur, van groot belang.
Het FBJP heeft de afgelopen subsidieperiode vele waardevolle activiteiten ontplooid en heeft daarmee zijn succesvolle beleid weten voort te zetten. Het hanteert heldere richtlijnen en deugdelijke beoordelingscriteria. De website is aantrekkelijk en de marketing is goed. Het fonds werkt bovendien efficiënt en toont flexibiliteit. De raad is daarom van mening dat het fonds de afgelopen jaren een belangwekkende bijdrage heeft geleverd aan de journalistieke vitaliteit in Nederland.
In het vorige advies heeft de raad het fonds aangemoedigd beleidsvisies op de journalistiek in een digitale context te formuleren en na te gaan of hiervoor eventueel aanvullende subsidie-instrumenten ontwikkeld zouden kunnen worden. De raad constateerde toen eveneens dat het fonds betrekkelijk geïsoleerd opereert; het zou zich meer rekenschap moeten geven van de maatschappelijke omgeving. Op beide punten ziet de raad thans verbetering.
De afgelopen periode heeft het fonds zijn blik en werkveld verruimd naar (digitale) audiovisuele en multimediale journalistieke projecten. De raad waardeert en ondersteunt deze eigentijdse aanpak.
Regionale media profiteren niet of nauwelijks van de activiteiten van het fonds. Dat het fonds zich ervoor inspant dit te verbeteren, waardeert de raad. Voor regionale (hoofd)redacties is het vaak lastig voor langere tijd een journalist te belasten met een diepgravend onderzoek. Het fonds zou – in nauw overleg met regionale partijen, zoals regionale dagbladen en omroepen – hiervoor een op maat gesneden programma moeten ontwikkelen.
Educatie en participatie
Het FBJP heeft formeel geen educatieve taak. Het fonds heeft de samenwerking met opleidingen voor journalistiek de afgelopen jaren geïntensiveerd. De raad vindt dat zeer positief, evenals de coördinatie van het project Nieuwe Journalistiek door een lector aan de Fontys Hogeschool te Tilburg, waarbij het fonds de voortgang en de kwaliteit van het project bewaakt.
Bovendien neemt het fonds zich voor deel te nemen aan voorlichtingsbijeenkomsten tijdens zogenaamde ‘terugkomdagen’ voor afgestudeerde journalisten, zodat deze op de hoogte kunnen worden gesteld van speciale startsubsidies. Dit alles wordt gedaan om (meer) jonge journalisten voor de werkzaamheden van het fonds te interesseren. De raad vindt dit streven lovenswaardig. De verbindingen met hogescholen en (post)academische opleidingen dienen in ieder geval de kennisoverdracht naar een nieuwe, in journalistiek geïnteresseerde generatie te garanderen.
Maatschappelijke waarde
Publieksbereik
In tegenstelling tot de subsidieaanvraag uit 2012 biedt het FBJP thans wel een overzicht van het aantal gepubliceerde artikelen en boeken, inclusief de ontvangen royalty’s. Dit levert indicatief cijfermateriaal op. Toch denkt de raad dat op basis van kwantitatieve gegevens nog aanzienlijk meer inzicht kan worden verkregen in het feitelijke publieksbereik. Wellicht is hierbij een samenwerking met de cultuurindex van SCP/Boekmanstichting mogelijk.
Hoewel de leeftijd van de aanvragers bij het fonds de afgelopen vijf jaar substantieel is gedaald en het percentage vrouwelijke journalisten dat subsidie krijgt aanzienlijk is toegenomen, kan het diversiteitsbeleid naar het oordeel van de raad nog worden geïntensiveerd. Het FBJP rept met geen woord over het opvallende gebrek aan culturele diversiteit binnen de groep ondersteunde journalisten. De raad zou de visie van het fonds hierop willen vernemen. Het is noodzakelijk dat het fonds, zoals het reeds van plan is, een bestuurslid met een niet-westerse achtergrond aantrekt, juist om op dit terrein voortgang te boeken. In de volgende subsidieaanvraag zou het fonds zich hiervan rekenschap moeten geven.
Ondernemerschap
Om de doelgroepen en verschillende platforms te kunnen blijven bereiken, vraagt het fonds 75.000 euro meer aan dan de subsidieregeling toestaat. Tegelijkertijd merkt de raad op dat het fonds weinig aandacht besteedt aan het verkrijgen van extra middelen of cofinanciering. Met het oog op de door de raad gewenste ondersteuning van regionale journalistieke projecten, zou het fonds bijvoorbeeld additionele middelen kunnen verwerven bij de provincies of gemeenten.
In het advies uit 2012 schreef de raad dat de zogenaamde recoupmentregeling strikter toegepast dient te worden. Dit gebeurde volgens het fonds namelijk niet altijd na het toekennen van subsidie. De raad schreef eveneens dat het fonds meer aan promotie zou kunnen doen en zich meer in de markt zou kunnen bewegen, waardoor ook additionele middelen kunnen worden verworven. De raad suggereerde een ondernemer of uitgever te laten plaatsnemen in het bestuur. Dit laatste is inmiddels gebeurd.
Wat de recoupmentregeling betreft merkt de raad op dat deze aangescherpt dient te worden. In ieder geval moeten de mogelijkheden daartoe worden onderzocht. Zo zou bij een (extreem) verkoopsucces het volledig toegekende bedrag moeten worden teruggevorderd – en niet slechts een gedeelte, zoals thans het geval is. Dit dient, waar mogelijk, niet alleen via de schrijvers te gebeuren, maar ook via de betrokken uitgeverijen die, hoewel zij zelf geen subsidie ontvangen, indirect profiteren van de activiteiten van het FBJP. Hierdoor wordt meer financieringsruimte gecreëerd voor titels die minder goed verkopen maar in het publieke debat (in potentie) belangrijk zijn.
Het FBJP onderschrijft de Governance Code Cultuur. De verantwoording en transparantie van het fonds zijn uitputtend beschreven; alle verslagen worden gepubliceerd via de website. De samenstelling van het bestuur is beschreven, maar details over de leden zijn niet opgenomen. Het vermijden van belangenverstrengeling is beschreven, maar de onafhankelijkheid van bestuur en directie ten opzichte van elkaar is, gezien de actieve rol van het bestuur bij beoordeling van de aanvragen, beperkt toegelicht.
Wat het personeelsbeleid betreft, omschrijft het FBJP in het plan hoe de formatie is aangepast aan de werkdruk en op welke wijze de honorering is vormgegeven.
Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten
Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten
Aanvullend advies
14 juli 2016
In een reactie op het advies wijst het FBJP de raad op een enkele feitelijke onjuistheid en reageert op enkele constateringen en uitspraken van de raad met aanvullende informatie.
Volgens het fonds is niet veel, zoals de raad schrijft, maar al het gesubsidieerde onderzoek verschenen in Nederlandse kranten, tijdschriften of bij Nederlandse uitgeverijen. De raad had dit inderdaad zo moeten opschrijven.
Het fonds zegt al een op maat gesneden strategie te ontwikkelen voor steun aan projecten in de journalistiek, zoals de raad adviseert. Het fonds beschrijft in het plan inderdaad de stappen die het zet om de regio te bereiken en te betrekken. Volgens de raad getuigen het streven en de genoemde initiatieven echter nog niet van een stevige strategie. De goede acties die in de aanvraag beschreven staan, zullen nog meer moeten worden vormgegeven in een concrete beleidsagenda.
De raad heeft het fonds gewezen op de noodzaak tot het aantrekken van een bestuurslid met een andere culturele achtergrond. De instelling laat weten dat dit inmiddels is gebeurd.
In zijn advies merkt de raad op dat de recoupmentregeling dient te worden verscherpt, of dat in ieder geval de mogelijkheden daartoe dienen te worden onderzocht. Hij merkt dus niet op, zoals het fonds in zijn reactie schrijft, dat de recoupmentregeling niet strikt en consequent wordt toegepast. Het fonds laat weten positief te staan tegenover het raadsadvies om 100 procent van de toegekende subsidie terug te vragen en zal zich hierop beraden.
De raad schrijft in zijn advies dat de onafhankelijkheid van bestuur en directie ten opzichte van elkaar, zeker gezien de actieve rol van het bestuur bij de beoordeling van aanvragen, beperkt is toegelicht. Het fonds is het daar niet mee eens en stelt dat deze in het plan duidelijk beschreven staan. In het activiteitenplan schrijft de instelling dat de helft van de aanvragen door de directeur wordt getoetst op de criteria, alvorens ze in concept aan het bestuur worden voorgelegd ter beoordeling.
Uit de reactie van het fonds blijkt dat voorstellen die in technische zin niet voldoen aan criteria niet aan het bestuur worden voorgelegd. In de aanvraag (pagina 4) wordt echter gesuggereerd dat de directeur ook beoordeelt of de voorstellen inhoudelijk aan gestelde criteria voldoen. De raad heeft daarom twijfels bij de rol van de directeur bij het toetsen van aanvragen; die kan namelijk – zo lijkt het althans – zelfstandig beslissen over het afwijzen van aanvragen, zonder dat daar enige controle op is. Als dit in de praktijk anders is en voor alle betrokken partijen goed blijkt te werken, dan heeft de raad hier mogelijk te streng over geoordeeld. De raad had in het activiteitenplan graag meer informatie gekregen over de wijze waarop er concreet invulling wordt gegeven aan de onafhankelijkheid tussen bestuur en directie, zeker gezien de nauwe samenwerking tussen beide.
De Raad voor Cultuur ziet in de reactie van het FBJP geen aanleiding het positieve advies te herzien.
Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten
19.05.2016
14.07.2016